Martin Průša, PAMS
Jateční 49
400 01 Ústí nad Labem
Czech Republic
tel:
fax:
www:
e-mail:
+420 475 669 999
+420 475 669 966
www.pams.cz
pams@pams.cz
logo PAMS

Výroba výšivek pro Renault Megane Coupe RS v PAMSu

Středa, 23. červen, 2010 | Zdroj: Borský Michal - AUTOREVUE.CZ

V záplavě konvenčních aut, která jsou si hodně podobná, můžeme málokteré označit za výjimečné. Tento Renault ale takový je.
 

Kapitoly článku:

 

  • Úvod, Atraktivní kabát zvenčí, Uvnitř Meganní klasika se špetkou sportu
  • Výkonný motor zůstává relativně charakterní, Podvozek je zdařilý kompromis
  • Závěr, Cena, Technické parametry
  • Kompletní fotogalerie - na konci tohoto článku ...
Meganu předchozí generace (2001-2008) se pro jeho kontroverzní design nedostalo právě nejvřelejšího přijetí, přesto se neprodával vůbec špatně. Bez ohledu na to si stranou zájmu (nebo spíš nezájmu) mas žilo svým vlastním životem jedno vysoce atraktivní a úzkoprofilové provedení. Jmenovalo se prostě RS čili Renault Sport a časem se vyvinulo v ještě sportovnější verzi RS R26, aby na konci evolučního kmene stanul neotesaný hrubián RS R26.R. Oproti běžnému „eReSu“ i R26 byl tenhle nekompromisní stroj o plných 123 kg lehčí, čehož bylo dosaženo mimo jiné díky použití množství karbonových dílů, minimalizované vnitřní výbavě včetně odstranění zadních sedaček a okénkům, která byla vyrobena z polykarbonátu.

Je nasnadě, že jízdní vlastnosti pak byly úplně někde jinde a legendární „Pětka“ turbo se mohla v hrobě jen s úsměvem pootočit a zadrkotat bezpečnostním rámem. V přídi pracoval neklidný přeplňovaný dvoulitr naladěný stejně jako v R26 na 230 koní, což ovšem bylo jen o pět koníků více než v běžném RS. Také diferenciál s omezenou svorností a kratší šestistupňová převodovka se podepsali na jednom historickém primátu, kterého se R26.R podařilo docílit - díky času 8 minut a 17 sekund se tenhle Megane stal vůbec nejrychlejší předokolkou v historii mýty opředené Severní smyčky okruhu pod hradem Nürburg. Jak už to u podobných skvostů bývá, R26.R bylo vyrobeno jen 450 kusů a nešlo tedy rozhodně o žádný „sporťák pro každý den“ nýbrž o sporťák opravdický. Velkým krokem stranou bylo u předchozího RS naopak provedení s dieselem dCi, které trpělo těžkou krizí identity.

Nový Megane RS představený loni v Ženevě také není žádný nezdárek a jako každá evoluce přináší řadu novinek a vylepšení, které rozhodně stojí za to prozkoumat. Podvozek Cup jsme bohužel k dispozici neměli, dvěstěpadesátikoňový přeplňovaný dvoulitr však ano. Jak si tedy současný Megane Renault Sport vede na relativně malém poli „nadhothatchů“, které nechávají o půl třídy níže vozy jako Golf GTI či Hondu Civic Type-R?

preview preview preview

Atraktivní kabát je o krok před konkurencí

Auto, které jsme měli k dispozici, sice nebylo oděno do klasické sportovní renaulťácké žluti známé z továrních speciálů ve spojení s černou a bílou, ani modrá metalíza „Extreme“ ale nebyla k zahození, jen činila excentrický vůz o něco málo nenápadnějším.

Výchozí třídveřový Megane je samo o sobě velmi povedené auto už jen pro to, že vedle klasického pětidveřáku představuje zcela svébytný model, což je nanejvýš chvályhodné. U Meganu je určení jednotlivých karosářských modifikací jasně dané, a tak narozdíl od takového Golfu GTI snad ani nehrozí, že by se označení RS objevilo také u pětidveřového provedení.

Renault Sport jde v designu s citem ještě o pořádný kus dál než základní třídveřák. Zcela odlišné jsou oba nárazníky. Ten přední dostal agresivnější vzhled i barevné provedení, přičemž jeho nápaditě tvarovaný prostředek je vyveden z exkluzivně vypadajícího lesklého černého plastu, který plynule navazuje na velkolepá hlavní světla. Do spodní části se surově zařezává sportovně tvarovaný spoiler, při jehož navrhování se designéři vzhlédli u předních přítlačných ploch monopostu R28. Není snad dnes nového auta, aby jeho příď neokrašlovala nějaká forma LED diod pro denní svícení. Nejinak je tomu i u RS, kde tuhle módní záležitost najdeme integrovánu právě v bocích spoileru. Pro zadek je i u běžného kupé charakteristický extrémně nabobtnalý nárazník a miniaturní dveře do kufru, RS navíc nabízí stylizovaný černý difusor s centrálně umístěnou burácející koncovkou výfuku přiměřené střešní křidélko.

 preview preview preview

Už tak výraznou muskulaturu kupé na bocích s minimalizovaným prosklením zvýrazňují prahové nástavce a vystouplé plastové lemy blatníků. Trochu mě zklamala absence bezrámového řešení bočních oken, ale při znalosti výchozího typu jsem s tím byl dopředu smířený. Skutečným estetickým majsrtštykem pak byla elegantní kola z lehkých slitin obutá do  osmnáctipalcových pneumatik.

Interiér ve znamení Meganní klasiky se špetkou sportu

Jakkoliv se návrháři snažili navenek jednotlivé verze Meganu co možná nejvíce odlišit, uvnitř si vcelku pochopitelně vystačili s mnohem úspornějším arzenálem nuancí. Průvodním jevem je u sportovních kupé či hatchbacků méně pohodlné nastupování, při všem tom těšení za volant jsem ale bral nasedání ve stylu „mírně pokrčit, lehce zaklonit“ jako tu nejpřirozenější věc na světě.

preview preview preview

Poloha za volantem je v kupátku přesně taková, jaká má být, čili v minimální výšce nad zemí. S tím je samozřejmě spjatý typicky horší výhled ven a to především šikmo vpřed, dozadu ani nemluvě. Skořepiny Recaro jsou vyhrazeny pouze pro vrcholné provedení s podvozkem Cup, ani za celokožené sedačky v testovaném RS Luxe se ale Renault stydět nemusí. Pohodlím sice snesou i měřítko metrosexuálního měšťana, prioritně ale vyhovují premise ideálního usazení těla při nekompromisní dravé jízdě.

Stejně jako sedadla se stylizovanou výšivkou RS v podhlavnících, bylo i celé černé čalounění interiéru prošpikováno žlutým prošíváním. Zvláště stylově vyhlíželo klasické vyznačení středové polohy na volantu. Ten se nanejvýš příjemně držel a nesnesl námitek jak po stránce tloušťky, tak průměru. Na rozdíl standardu se RS navrátilo ke klasickému analogovému otáčkoměru, jehož význam je zvýrazněn žlutým podkladem. Zmínka o tom, že se vezeme Renault Sportem nechyběla ani uvnitř tachometru cejchovaného do 270 km/h, jasně na srozuměnou to dávala také karbon imitující lišta napříč přístrojovkou.

preview preview preview

Startování se stejně jako odemykání odehrává za přítomnosti handsfree karty kdesi v řidičově dosahu. Protože jsem za poslední rok testoval už třetího Megana (nebo jeho odvozeninu), na ovládání jednotlivých funkcí už jsem si celkem zvykl. Moc dobře ale vím, že to nešlo tak intuitivně jako u jiných značek. To je spjato zejména s ovládáním rádia pod volantem a jinak přehledné i čitelné navigace TomTom kruhovým ovladačem a přidruženými tlačítky mezi sedadly - chce to zkrátka trochu „nakoukat“. Sluší se dodat, že verze Cup  má místo navigace displej telemetrického počítače Renaultsport Monitor se zobrazením mnoha užitečných informací o sportovní jízdě čítaje v to měření časů, či tlak turbodmychadla nebo motorového oleje.
 
preview preview preview

Přístup dozadu je mizerný a delší pobyt v tomto prostoru je pro dospělého člověka značně klaustrofobickým zážitkem. Zvláště když se trochu šlápne na plyn, máte pře sezení vzadu touhu vůz za každou cenu opustit dříve, než tak učiní obsah vašeho žaludku.

Zpracování bylo obecně na solidní úrovni, hodně tvrdě odpruženému autu s 12.000 ujetými kilometry jsem bych odpustil blíže neidentifikované povrzávání ze zadní části interiéru. Z klasického Meganu byl do Coupé propašován i praktický duch, to když jsem mezi četnými přihrádkami a prohlubněmi odhalil také konspirační schránku vpředu pod kobercem. Při snaze naložit něco do hlubokého kufru však narazíte na vysokou bariéru spodní hrany malého vstupního otvoru, která bude osobám menšího vzrůstu sahat div ne do pasu. Inu torzní tuhost karoserie nadevše.

preview preview

 

Výkon, to je, oč tu běží

V době překotného zavádění turbobenzínových motorizací do aut všech velikostí a národností by člověku ani nepřišlo na mysl, že by sportovní Coupé RS bylo poháněno jiným způsobem. U Renaultu má však tohle řešení mnohem hlubší kořeny, než u jiných výrobců. Koncem sedmdesátých let úspěšně prorazil jakožto průkopník s jedenapůllitrovými šestiválci turbo v tehdy výlučně atmosferické formuli jedna a nastartoval tak éru, ze které pocházejí historicky vůbec nejsilnější vozy „efjedničky“. Nesmíme samozřejmě opomenout ani slavnou „Pětku“ a její úspěchy ve světové rally.

Pod kapotou současného Meganu RS tvrdí muziku přeplňovaný benzínový čtyřválec se dvěma litry objemu, který disponuje výkonem 184 kW dosahovaných při 5 500 ot/min. Je to málo nebo hodně? Tak i tak. Jen pro srovnání, dvoulitr TSI ve Volkswagenu Golf GTI dává 155 kW, atmosferický motor v Hondě Civic Type-R 148 kW, už neprodávaná Astra OPC měla 177 kW, na vlas stejný výkon jako zkoušený vůz dávala ale třeba taky nepřeplňovaná dvounulka v někdejší Hondě S2000. Nové RS každopádně posílilo o citelných 11 % oproti stejně objemné předchozí verzi. Zajímavý je také pohled na srovnání poměru výkon/hmotnost, který rozdíly poněkud zmenšuje. U Meganu tento údaj činí 0,126 kW/kg, u Golfu GTI  0,118 kW/kg a u Civicu Type-R  0,117 kW/kg. Citelný náskok oproti koncernové konkurenci získává rodák z Dieppe u hodnoty točivého momentu. 340 N.m číhá ve 3000 ot./min, celých 80 % z této hodnoty je ale k mání už při 1 900 otáčkách, což naznačuje cosi o tom, že s výkonem to ani v nejnižších otáčkách nebude zcela marné. Leč dost bylo počtů, v kapse mám startovací handsfree šém, takže je čas na trochu motoristické romantiky s prvky naturalismu.  

S napětím tisknu tlačítko start dole na středovém panelu a hned první dojem z přisprostlého brumlání naznačuje, že pod plynovým pedálem se bude ukrývat sladké, nebo spíš syrové tajemství v podobě mocného zátahu čtyřválce. Do té správné adrenalinové nálady mě uvádí patřičně tuhá spojka typu „buď chceš jet, nebo toho radši nech“, zasouvám tedy za jedna. Musím bohužel konstatovat, že aniž by to mělo něco příbuzného se sportem, je i tenhle úkon nevybíravě tuhý. Dráhy řazení jsou sice vcelku krátké i přesné, náladu ale kazí podivné gumové chlívečky jednotlivých kvaltů a vzpomínaný křečovitý chod páky v kulise. No nic, tahle francouzská „specialita“mě v žádném případě nemůže rozhodit. Megane RS se chválabohu nedodává s žádnou formou automatiky, takže tou čas od času křupající šaltpákou nakonec kvedlám s velkým zalíbením.

Rozjezd není nikterak škubavý a i při vystydlém motoru se lze v rámci možností bez přískoků pohybovat ranní zácpou. To pravé ořechové to samozřejmě není, ale od toho tu máme jiná auta. Zrovna si tak na křižovatce zvesela rozjímám, jestli jsem ve všem tom shonu nezapomněl zapnutou žehličku, když tu mě spolujezdec jízlivě upozorní, že zelenější už to světlo na semaforu nebude. První tři převody jsou nasázené v docela rychlém sledu za sebou, takže rozum by velel řadit, pocit, že sedíte ve výkonném autě vás ale automaticky  ponouká k udržování vyšších otáček. Do nějakých dvou tisíc turboagregát svoji sílu důmyslně skrývá a jen tlumené popraskávání v dobře laděné koncovce výfuku naznačuje, že to bude stát za to.

Turbodmychadlo typu twin-scroll se k životu neprobouzí tak snaživě a lineárně jako třeba TSI od VW, vůbec nejdominantnějším pocitem z charakteristiky motoru je ale nesmírně pohotová reakce na sešlápnutí plynu. Jakoby za škrtící klapku tahal jen klasický bovden a ne složitá elektronika, s takovou pohotovostí se čtyřválec sbírá do otáček a bez prodlevy akceleruje. O poznání lépe mu to začíná jít nad dvoutisícícovou hranicí, kdy začíná uživatelsky nejpoužitelnější pole otáček končící těsně pod pěti tisíci. Motor má v této výseči už hodně výkonu a vehemntně se dere za plynem, chování je ale stále celkem nezáludné a běžným šoférem v klidu zvladatelné, nicméně dostatečné na to, abyste svojí družku přivedli z předporodního do porodního stavu.

To ale zdaleka není nic proti tomu, jaká přeplňovaná zvěrstva se rozpoutají při přidržení akcelerátoru přes pět tisíc otáček. Jestliže se o některých poslušných moderních turbomotorech říká, že nemají (nebo mají nevýrazný) výkonový vrchol, pak o Meganu RS to rozhodně neplatí a klidně si tomu říkejte třeba turboefekt. Jen co střelka otáčkoměru mine pětku,  v surovém stroji za vydatné podpory turbodmychadla chytnou saze a za překrásného řevu i lehké vibrace prostupující celé tělo vás velkolepě tlačí do sedadla. Volant je přitom zapotřebí držet opravdu pevně. Tohle už je vyšší dívčí, zkrátka pocit, který v žádném pseudosporťáčku nižší střední nezažijete.

Nejpůsobivější je to samozřejmě při rozjezdu z místa. Ke zrychlení z nuly na stovku trvajícímu 6,1 vteřiny vám stačí první dvě rychlosti a po překročení oné euforické pětitisícové hranice máte plnou pravici práce, abyste stihli přeřadit dříve než s káravých zachrčením zasáhne u kóty 6 500 otáček jejich pozorný omezovač. Megane pak s velkým elánem akceleruje daleko za dvě stě kilometrů za hodinu a maximálka 245 km/h není pro tenhle motor nic nedosažitelného.

Při decelaraci se pak můžete opájet zvukomalebnou střelbou do výfuku a tu a tam elegantně přihodit něco efektního meziplynu. U „eReSa“ je kupodivu notně potlačeno hlasité odfukování blow-off ventilu i typické svištění turba. Spotřeba bude zajímat tak maximálně vašeho kamaráda se stříbrnou Octavii TDI, ale kupodivu není tak zlá. Když jedete poklidnou svižnou jízdou, jen zřídka se dostanete přes průměr dvanáct litrů a když se trochu krotíte, jde to celkem v pohodě i za osm, k čemuž zdatně dopomáhá nejen dlouhá šestka, ale i pětka. Samozřejmě, opravdu rychlá jízda znamená několikanásobek této spotřeby...

 

Standardní podvozek neudělá ostudu na okruhu ani ve městě

Do Meganu RS se dodávají dva druhy podvozků. Pod testovaným strojem bohužel nepracoval nekompromisní nadstandard jménem Cup vyznačující se mj. I aplikací samosvorného diferenciálu LSD, nebo tvrdších tlumících a pružících prvků, nýbrž standardní verze. Podvozek obou RS v každém případě vychází z předchozího provedení, což s sebou přináší i jeden anachronismus v podobě tuhé zadní nápravy. Jenže proč inovovat něco, co tak báječně funguje?

Ostrý Cup prý není to pravé ořechové na české silnice, takže jsem zas tak moc neronil slzy nad tím, že náš vůz byl posazen na  normálním „komfortním“ podvozku. Při jízdě po nerovnostech byla modrá renaultka opravdu solidně stabilní a se zaťatými zuby uměla nízkoprofilková kola statečně polknout i nenadálý výmol v asfaltu. Nenechte se ale mýlit, srovnávání s běžným byť i tvrdším automobilem nižší střední třídy by bylo hodně mimo mísu, Megane je opravdický sporťák.

Dálnice, to je v tomhle neposedném fáru dost velká nuda, takže blinkr vpravo a hurá na oblíbený kopec. Musím říct, že pod vlivem věčného omýlání, že tenhle Megane má jen ten „pohodlný“ podvozek, jsem se malinko bál zklamání, jak se ale ukázalo zcela zbytečně. Na Renault nebývale přesné a komunikativní řízení s třemi a půl otáčkami z rejdu do rejdu, je lepší než u Golfu nebo Scirocca a jen opravdu nepatrně zaostává za Hondou nebo Alfou. Levá, pravá, levá, pneumatiky se zahryzávají do asfaltu a drží a drží a drží... Ostrá série zatáček, to je pro tohle auto to pravé ořechové, v táhlých rychlých obloucích může zadek přeci jen tu a tam nervózně poodskočit.
Absence samosvoru se typicky projevuje především při snaze o co nejrychlejší výjezd ze zatáčky. Velký výkon motoru už je na standardní provedení podvozku místy přeci jen dost silná káva a problémy s trakcí se dostavují nepříjemně často. Při vlhkém počasí a motoru v plném tahu se mi nejednou stalo, že kola laškovně prohrábla i na trojku. 184 kW je pro běžný podvozek téhle předokolky už opravdu limitních a není se tedy čemu divit, že Focus RS nebo Mazda 3 MPS mají samosvor v sérii.

Auto je vybaveno zcela vypínatelnou stabilizací, takže když chcete, je o zábavu postaráno. Když ne, můžete se bezvýhradně spolehnout na její relativně taktní zásahy. Ideální je ale sportovní mód ESP, který posouvá okamžik jeho zásahu až do chvíle, kdy už je to opravdu nezbytně nutné, takže v praxi to v drtivé většině případů vypadá, že je pomocník zcela deaktivován. Že Megane umí být pěkně hravý jsem se přesvědčil i při náhlém ubrání plynu v zatáčce, po které vždy následoval velmi efektní drift dveřmi napřed.

Na výbornou fungovaly taky naddimenzované brzdy Brembo. Jsou sice zatraceně kousavé, ale dají se velmi citlivě dávkovat a jejich účinek je snad nekonečný. O nějakém ABS jsem neměl ani potuchy, prostě nebylo třeba.

 

Závoďák pro každý den

Nový Megane RS dělá vše pro to, aby alespoň nepatrně překročil stín svého nadmíru zdařilého předchůdce a pokud možno ještě přidal do kapsy třeba Golfa GTI. Po několikadenním ježdění musím potvrdit, že dílko se francouzům daří velmi dobře a věřím, že „cupové“ provedení je na tom ještě o něco lépe.

Kupátko je jasnou jedničkou po stránce vzhledu, ale největší libůstky ukrývá pod kapotou. Přeplňovaný dvoulitr má velký výkon, krásný zvuk a nezaměnitelný sportovní charakter spojený hlavně s ukrutným zátahem nad 5 000 otáček, ze kterého vám ještě dlouho

zbude připitomnělý úsměv ve tváři. Oproti dřívějšku i jiným Renaultům se RS výtečně řídí, o krok zpět po hříchu zůstala zase ta nešťastná manuální převodovka. I když na druhou stranu v době, kdy mívají nějaký derivát automatu i ty nejlepší supersporty, velké díky i za ní.

Standardní sportovní podvozek odvádí perfektní práci, nutnost přenést 250 koní.na vozovku bývá ale někdy pro přední kola příliš tvrdý oříšek, což mívá za následek ztrátu rychlosti vlivem zlomkovitého výpadku trakce.V tomto směru je tedy samosvorný diferák dodávaný do šasi verze Cup nanejvýš žádoucí.

Nu a kam s ním? Pokusím-li se být spravedlivý, Megana RS bych pro evropského zákazníka viděl jako zlatou střední cestu mezi Golfem GTI a Focusem RS a jako „nepřímější“ konkurent se jeví Scirocco R. Na jedn stranu to není výkonem takový extermista jako Ford

, oplývá však o poznání větší porcí sportovního espritu než-li GTI, které je vedle než až příliš obyčejné. A aby toho nebylo málo, podle všeho se brzy můžeme těšit na ultimativní a odlehčené verze F1 Team R26 a R26.R. Leč nebudu předbíhat, aktuálně je Megane RS za akčních 729 900,- Kč (normálně o 20 000 více) každopádně více než zajímavou nabídkou .

Cena v základním provedení (Mégane Coupe Expression 1,6 16V): 369 990 Kč
Cena v testovaném provedení (Mégane Coupe RS Luxe): 749 900 Kč


Technické parametry

Hodnoty udávané výrobcem

 Motor

  • Řadový, kapalinou chlazený přeplňovaný zážehový čtyřválec, uložený vpředu napříč před přední nápravou
  • Objem: 1 998 ccm
  • Největší výkon: 184 kW (250 k) při 5 500 ot./min
  • Největší točivý moment: 340 Nm při 3 000 ot./min
  • Palivo: Natural 95

Přenos výkonu

  • Šestistupňová manuální převodovka
  • Pohon předních kol

Provozní vlastnosti

  • Max. rychlost: 245 km/h
  • Zrychlení z 0 na 100 km/h: 6,1 s
  • Spotřeba paliva (l/100 km):
    • Město: 11,5
    • Mimo město: 6,7
    • Kombinovaná: 8,4
  • Objem palivové nádrže: 60 l

Podvozek

  • Zavěšení předních kol: zavěšení typu McPherson
  • Zavěšení zadních kol: vlečená ramena, torzní příčka

Hmotnosti

  • Pohotovostní hmotnost: 1 387 kg
  • Užitečná hmotnost: 405 kg

Vnější rozměry

  • Délka: 4 299 mm
  • Šířka: 1 844 mm
  • Výška: 1 423 mm
  • Rozvor náprav: 2 640 mm

Vnitřní rozměry

Základní objem zavazadlového prostoru: 344 l
Objem zavazadlového prostoru při sklopení zadních sedadel: 1024 l

Zpět na výpis


Naše kolekce

Originální design!

  • Čepice hip-hop, street dance, freestyle výšivka Z

    Vyšívané čepice, kšiltovky street móda - určené…

    Objednat

  • Čepice hip-hop, street dance, freestyle výšivka Y

    Vyšívané čepice, kšiltovky street móda - určené…

    Objednat

  • Čepice hip-hop, street dance, freestyle výšivka X

    Vyšívané čepice, kšiltovky street móda - určené…

    Objednat

Celkem záznamů: 59
|< << 12345 >> >|
ISO 9001 LL-C(Certification)



Odešlete nám telefonní číslo a my Vám zavoláme zpět!
Phone contact
* Povinné pole

A nebo nám zavolejte na naši HOTLINE: 789 123 456

Kontakty